dimecres, 25 d’abril del 2012

ONCOLLIGA a l'Institut Montgrí, 12 d'abril de 2012. Xerrada per a 1r d'ESO

1r A, ESO


Reportatge Oncolliga

El dijous 12 d'abril, van venir 5 persones de l'Oncolliga a la classe de 1r A.
Van fer una xerrada sobre el Càncer de laringe. Una persona era la que explicava coses de la cigarreta: els components i el que causa quan fumem una cigarreta. Dos persones eren ajudants i les altres dos eren las que van tenir càncer de laringe. Aquestes dos persones les van operar i no van poder parlar mai més, però a Girona hi ha una escola on ensenyen a parlar a les persones que els van operar d'aquest càncer. Parlen a traves de rots, cada rot que fan es una paraula.
La noia que explicava ens va dir que la cigarreta podia causar càncer de: laringe, de pulmons i de boca.
El tabac conté més de 4.000 substàncies químiques actives i de elles al menys 43 són cancerígenes, la resta són tòxiques, verinoses o elements que fan malbé els gens.

Carla Basso


Reportatge: Lliga contra el càncer

El dia 12-4-2012, van venir a fer-ne una xerrada, es deia Lliga contra el càncer, també ens parlaven del tabac, els milers de persones que moren a l’any, i sobretot de les malalties o problemes que causa el tabac, Càncer, pudor d’alè, la roba fa molta pudor, problemes de oïda, et perjudica la cartera, pulmons negres, dolor de boca, dents grogues i fins i tot negres, i també ens van dir, que si fumes des de molt i molt jove, es posen els pulmons molt negres, i si alguns dia deixes de fumar, trigarà moltíssim a treure’s entre uns 40 anys.
Després van venir dos homes amb càncer de Laringe, i ens van explicar que quan ells van començar a fumar, no s’imaginaven que acabarien tenint càncer. Una vegada, un d’ells va entrar al quiròfan i el van operar, va dir que era molt dur, perquè una vegada operat no pots parlar, i t’has de comunicar amb la gent que t’envolta a través d’una llibreta, i ells, el que van fer anar-se’n a Girona, a un centre de malalts, que t’ajuden a parlar, i ara mateix aquells dos homes estan bastant bé per la malaltia que tenen, però el més important, i el que me va agradar més, és que encara estan lluitant per tenir una vida més o menys com la que tenien normal.
Han penso que estic molt contenta que aquells dos homes i les senyores que han  vingut  a la nostra escola, que ens hagin avisat en el seu temps de les malalties que guarda en secret el tabac.

Natàlia Blanco


Oncolliga


Els de l’Oncolliga ens van explicar que no és bo fumar i ens van ficar un PowerPoint  i ens van dir que el tabac portava líquids no molt bons com per exemple insecticida i verí, però un fumador no ho notava. I ens van passar un vídeo. Desprès uns homes afectats el tabac ens van explicar més coses, que tenien una malaltia en el coll i tenien que parlar tirant-se rots, però l’altre home era l’alumne de l’altre perquè l’alumne no sabia parlar tant com l’home gran.

Vaig pensar que: Que l’home que no parlava tan bé va fumar des dels 12 anys i jo vaig flipar.
Reflexió: Que de gran no fumaré ni per provar perquè no vull que em passi com aquells homes grans.

Emanuel Calota



XERRADA ASSOCIACIÓ DE L’ONCOLLIGA

Les substàncies que té el tabac.  
El dijous 12 de abril a dos quarts de deu a la classe 1rA van venir a fer una xerrada els de la associació de l’Oncolliga (sobre el càncer), hi havien 5 persones per fer la xarrada sobre el càncer.
Van parlar sobre les drogues, però concretament van parlar sobre el tabac i els problemes que causa. Hi havia una noia que ens va explicar coses del problema de fumar, va dir els càncers que provenien de fumar: càncer de pulmó, càncer de boca, etc. I el tabac pot produir la mort.
La noia ens va dir que el tàbac portava mes de 4.000 substancies químiques per exemple acetona, mata-rates, nicotina, amoníac, l’àcid fòrmic, els quitrans, formaldehid i encara ni han més.
El tabac també et pot produir: els pulmons negres, les dents grogues o negres, els dits grocs.
Van venir dos homes que li van tallar les cordes vocals perquè van tenir càncer de laringe per culpa del tabac. I els homes no podien parlar i van tenir d’aprendre tirant-se rots per parlar i van dir que no es fàcil aprendre parlar tirant-se rots, van tardar molt de temps per aprendre. Hi havia un home que li va ensenyar parlar a l’altre home perquè tampoc en sabia i ell va aprendre per poder comunicar-se amb gent, el home va aprendre a fumar els 12 anys. Ara ells són professors de l’associació de l’Oncolliga de Girona.
Jo crec que tirant-se rots a la mateixa hora parlar és molt difícil però ells van aconseguir-ho practicant cada dia per poder parlar, I també crec que per fumar a passat tot això millor és no provar-ho.
I cada vegada el tabac és més car per comprar-ne un al dia.

Encara hi ha gent fumadora








Carme Martin



La xerrada de l'Oncolliga

El dijous 12 d'abril a les 9:30 del matí van venir uns membres de l'associació de l'Oncolliga per fer-nos una xerrada sobre el càncer i el tabac.
L'Eulàlia en va explicar les causes de del càncer i a què afecta el tabac...
A l'Eulàlia la'n acompanyada dos senyors i dos senyores.
Un dels senyors es deia Xavier ens va explicar que li va passar per culpa del tabac. Va passar mols anys fumant i va tenir càncer de laringe i va fer una operació i va quedar uns anys sense veu, sense olfacte, sense l'oïda i sense gust. Només va recuperar el gust. Gracies a l'Oncolliga hi ha una escola per els que no parlen aprenen a parlar i en Xavier és un dels professors de l'Oncolliga. L'altre senyor és en Miquel va començar a fumar quant tenia 12 anys i ell també va tenir el càncer de laringe i li costa molt parlar.




Us recomano que no fumeu i tabac
no és necessari per la nostra vida!!  


Farida Mousssaoui




La xerrada
A la xerrada ens van explicar els components que portava el etabac i les coses perjudicials que fa al nostre cos el tabac portava: Nicotina, gas metà, mata rates, àcids i moltes coses més.
També van venir dos senyors que de fumar els van tenir de treure les cordes vocals i la laringe i els costava molt parlar.
Aquesta associació ens va venir a explicar això perquè si algun dia fumàvem que sapiguem els perills que comporta fumar.
També ens van parlar una mica per sobre  les drogues: Tabac, cocaïna, xocolata heroïna, hachis, la marihuana i alguna més i totes aquestes drogues provocaven addicció.
Ens van explicar que el tabac era la causa per la que morien més persones en el món. no era la més dolenta perquè la més dolenta és l’heroïna que s’injecta directament a la sang i també matava molt per sobredosis.
Ens van explicar que si ens fuméssim 30 cigars de cop moriríem per sobredosis perquè el tabac porta nicotina que és una droga i amb 30 grams pot matar una persona i el cigarro porta 1 gram o sigui que si ens fuméssim 30 cigars de cop moriríem per sobredosis.
Rem Muxach



XERRADA ASSOCIACIÓ DE L’ONCOLLIGA

El dijous 12 d’abril a dos quarts de deu del matí, a la classes de 1A van venir 5 persones de l’associació de l’Oncolliga (lliga contra el càncer), van venir  a fer-nos una xerrada.
Ens van començar a parlar generalment sobre les drogues, els efectes, quines eren les més mortals... I en aquest punt van tocar el tema del tabac, una droga molt perjudicial però legal.
La noia ens va començar  explicar què era el tabac. Ens va dir que portava més de 4.000 substàncies químiques com per exemple mata-rates, acetona, amoníac, quitrà... i milers de substàncies més. També ens va dir que la substància que creava addicció era la nicotina.
El tabac té molts perills. Et deixa els pulmons negres, i es poden anar desintegrant, pots tenir càncer de laringe, de boca, de dits....també pots tenir càncer de pulmó, i sinó es pot curar amb quimioteràpia, t’han de treure el tumor que t’ha sortit.  Dos homes que també van venir, ens van començar a explicar què els hi havia passat. No parlaven gaire bé ja que a tots dos els havien operat de la laringe, per culpa d’haver fumat tant de temps. No podien parlar normal, s’havien d’anar tirant rots per poder vocabulitzar.  Van tardar molts anys a aprendre a parlar, Ens van explicar a quina edat van començar a fumar i un dels homes, ens va dir que va comentar als 12 anys, però que als 10 fumava fulles de figuera. Van dir que ho havien passat molt malament, que havien fet rehabilitació durant molt de temps. Ara són professors i estan a l’Oncolliga de Girona, on ajuden als pacients a aprendre a tornar a parlar i també fan rehabilitació.
Penso que aquests homes ho van passar malament, i encara estan passant-ho malament, ja que això els ha perjudicat tota la vida. Ells no s’ho pensaven, com molta gent.
També penso que és molt exagerat que cada hora morin 6 persones en tot Espanya. És com una mica inhumà, és massa gent.
                  






Advertència de les capses de tabac.     
Duna Pagès      



XERRADA ASSOCIACIÓ DE L’ONCOLLIGA
El dijous 12 d’abril van venir 5 membres de l’associació de l’Onconlliga a explicar-nos que fumar va malament per la salut i que pots tenir càncer.
Primer una noia ens va venir a explicar que si fumes molt et poden cada el pulmons negres, es fan grans  i es trenquen. També ens va explicar les parts d’una cigarreta.

Després va venir un senyor que va començar a fumar  i per culpa del tabac va tenir càncer de laringe. Ens va dir que el principi va començar a tirar-se rots per parlar. Després també hi havia un senyor en Miquel  que també va tenir el mateix problema, però ell va començar a fumar els 12 anys fumant fulles de figueres.

Anna Poch


XERRADA DEL CÀNCER: TABAC
           
El dia 12 d’Abril, uns membres de l’associació Oncolliga i dos voluntàries de Torroella i l’Estartit, van anar a l’INS Montgrí  a fer una xerrada sobre el tabac, això és el que els van explicar:
Hi ha diversos tipus de drogues: cocaïna, xocolata, marihuana, heroïna, catchs...
L’Heroïna és la droga més perillosa que existeix, però no la que mata més gent. Això és perquè te l’injectes directament a la sang, i mata per sobredosis.
El tabac és la droga que mata més persones a nivell mundial, a Espanya mor una persona cada 10 minuts. Això és perquè el tabac està fet de substàncies com la nicotina, que provoca adició, com més fumes, més necessitat en tens.
Però, com és que si l’heroïna és la més perillosa, com es que no és la que mata més gent? · Això perquè l’heroïna no és legal i és més difícil aconseguir-la, en canvi el tabac el pots comprar fàcilment.
També hi van acudir dos homes que a causa del tabac, van tenir un tumor a la laringe i els hi van haver de treure, i ara podien parlar gràcies a un aparell que anava produint rots i ells havien de vocalitzar en ells.
Al final les voluntàries van felicitar els alumnes pel nostre comportament i van anar a una altra classe a explicar.


Àleix Pujol



Xerrada de els membres de l'Oncolliga sobre el Tabac
Els membres de l'Oncolliga van venir a explicar-nos lo dolent que és el tabac.
Ens van dir que els cigars tenien més de 4000 ingredients que ens podien matar per exemple Arsènic, Poloni 210, etc.
Quan aquells homes van parlar em vaig adonar que qui fuma acaba malament, bé no me'n vaig adonar, ja ho sabia però ho vaig confirmar.



  
Raúl Rodriguez                                                  

Xerrada associació de l’Oncolliga
El dijous  12 d’abril van venir cinc membres de l’oncolliga (associació contra el càncer).  Ens van venir a fer la xerrada a M2, segona hora del matí. Estàvem a la classe de 1r A. Van venir també els nois de la classe E.

Primer una noia ens va explicar que si fumaves molt, els pulmons, a mida de cada fumada, es va emplenant de nicotina. El tabac comportava que els pulmons es fessin grans, es trenquessin, que no funcionessin del tot bé i per culpa de la nicotina, es tronaven negres.

Després ens va explicar totes les parts que tenia una cigarreta. En tenia més de 4 mil components.

Quan va acabar d’explicar les parts ens va explicar quantes morts provocava fumar, quantes persones morien cada any i cada dia. El resultat era, posant un exemple, com si cada dia hi haguessin més de 200 accidents d’avió. Ens va explica també, que les persones intentaven evitar els accidents d’avió però no que la gent fumés.

Quan la noia va acabar de parlar, un home, ens va explicar a quina edat va començar a fumar (als 12). Fumava fulles de figueres. Que fumés, li va comportar que li vingués un càncer de tràquea. Li van haver de treure. La tràquea i les cordes vocals. Per culpa de l’operació, no va poder parlar durant un bon temps. Ara si que pot parlar, però l’única manera de poder-ho fer, és tirant-se rots.


Maria Soria



REPORTATGE: ONCOLLIGA


El dijous 12 d'abril a les 9:30 van venir 5 membres de l'oncolliga de Girona a la classe de 1r A.
Ens van explicar tots els riscos i problemes que comporta fumar, els components que porta una cigarreta, i càncers que podíem arribar a tenir si fumàvem. Si fumes pots tenir càncer: de laringe de pulmons, de la vista, de boca... i molts més.
També ens van explicar que una cigarreta porta més de 4.000 substàncies: Nicotina, Amoníac, quitrà, Arsènic, Gas Metà, Butà i molts més.
Van venir a parlar dos homes que havien estat operats de laringe i els hi havien tret les cordes vocals, per fumar.
Eren professors d'una escola de Girona que ensenyen a parlar a la gent que els passa el mateix.
A mi em va agradar molt i trobo que està bé que ens vinguin a fer aquest tipus de xerrades.

Jana Surroca



1r B


XERRADA SOBRE EL TABAC

El dia 12 d’abril una noia va venir a fer-nos una xerrada sobre al Tabac, quins components hi havia, com es fabricava...
Ens va ensenyar algunes fotos d’un pulmó que no tenia quitrà i un altre que sí que en tenia.
I a més a més si vols deixar de fumar i tenir els pulmons nets i sans has d’esparar com a mínim 10 o 15 anys.
 També ens va dir quines substancies hi havia al cigar: hi havia verí, gasos tòxics , nicotina que amb totes les altres substàncies encara t’enganxes més al tabac .
Quan va acabar de fer tota la xarrada, va venir un home que ens va explicar una història: que ell va començar a fumar als 14 i ho va deixar als 35, però als problemes no van començar aquí, els problemes vam ser quan els metges li van diagnosticar un tumor a la laringe, li van haver de fer una operació i haver de treure-li la laringe i les cordes vocals. Després de l’operació no sabia ni parlar, no tenia olfacte i no sabia empassar els aliments.
Per això va haver d’anar a una “escola” que t’ensenyaven a parlar i resulta que per parlar t’havies de  tirar rots.
També si es feia una miqueta de vent a sota al nas podia olorar algú però molt poc, i quasi sempre havia de menjar líquid, però ara pot menjar una miqueta de carn però trossets molt i molt petits.

Berta Bou


TABAC.
El dijous van venir uns voluntaris de l’Oncolliga de Girona i ens van fer una xerrada informativa sobre el tabac.
Ens van dir els efectes del tabac:
-Fa que et surtin arrugues.
-Provoca càncer de pulmó o laringe.
-Taca les dents.
-Dóna mal alè.
-Dificultats respiratòries.

Què porta el tabac:


INTERVENCIÓ DE L’HOME AMB OPERACIÓ DE LARINGE.
Va venir un home operat de laringe que parlava d’una manera molt rara, i després ens va dir que estava operat de laringe, ell ens va dir que li havia costat molt tornar a saber parlar però gràcies a l’Oncolliga pot tornar a parlar.

Roger Bruguera




XERRADA SOBRE EL TABAC

El dia dijous 12 d’abril l’associació l’Oncolliga van  venir  fer-nos una xerrada sobre les drogues, però especialment sobre el tabac.
 Avui en dia el tabac esta considerat  un tipus de droga legal però en realitat el tabac és més dolent que si ajuntem a totes les drogues il·legal juntes o sigui que el tabac afecta molt i molt el cos.
Les persones que prenen tabac s’arrisquen a tenir alguna malaltia que els podria fer perdre la vida, com per exemple: càncer  del pulmó, càncer del fetge....
El tabac porta 4.500 substàncies com per exemple: acetona, butà, arsènic..., fins 4.500.
En aquesta xerrada ha vingut un home que ell ha patit les conseqüències de fumar i a aquest home el varen operar d’un càncer de las cordes vocals.
Molts adolescents fumen per fer-se xulos, per fer-se més grans i per poder agradar a un altre persona que fuma, però ells no saben que les conseqüències són molt dolentes, fumar pel adolescents és molt dolent perquè redueix el creixement i pots estar afectat per altres malalties.

Fumar afecta molt el pulmó ja que necessitem molt els pulmons per fumar, quan fumes els pulmons es van tornant mes negres i es començant a trencar trossets petits però els pulmons no es tornen a curar.

Banxayeu Casals




!!VIGILA AMB EL TABAC!!

El dia 12 de abril de 2012 van  venir un grup de persones (Oncolliga  Girona). A explicar  el que comporta el tabac i el dolent que pot ser .Primer de tot van venir una noia que es deia  Eulalia i un senyor que es deia Xavier. I més  tard  unes senyores voluntàries.
L’Eulalia els va ensenyar les parts d’un cigar, i que n’hi havia 4.500 substàncies dintre un. Els va ensenyar imatges del cos després de haver fumat  bastants anys.  Els va dir que en un dia es moria 10.000 persones pel tabac.
I també deia que Austràlia  aquelles  imatges que sortien en un paquet els augmentaven perquè així serviria d’alguna cosa per als ciutadans de Austràlia.
Després en Xavier va explicar que li va passar  per un problema del tabac , va dir que  al llarg dels anys va anant fumant i no va parar fins als 50 anys quan va arribar aquesta edat va veure que el tabac sí que feia mal. Després d’un temps li van diagnosticar un problema i el van  haver d’ operar de la tràquea (li van treure) després d’ aquella operació van començar els problemes no podia : parlar, menjar etc.
Però des de l’ oncolliga  el  van ajudar a superar aquests problemes i per fi va poder parlar i menjar.


Chaimae El Hassouini




Fumar pot Matar

El passat dijous, a la classe de 1rB va venir una associació de persones que lluitaven sobre el càncer, per parlar-ne i les conseqüències que té el tabac. Primer van entrar dos persones; un home i una noia, i l'home es va presentar i també va presentar la noia i va fer una petita introducció per començar el tema. La veu d'aquell home era diferent a la nostre no era normal, i tots estàvem intrigats per saber el perquè tenia aquesta veu. La noia es va aixecar i va començar la seva xerrada, ens va explicar coses molt interessants, que nosaltres els alumnes no sabíem, una de les coses que em va cridar mes l'atenció va ser el el tema de la cigarreta, em vaig quedar bocabadada de les substàncies que estava formada una sola cigarreta, eren unes 4.500 substancies, i el pitjor és que aquestes substàncies son tòxiques. També les imatges que vam veure van ser fascinants, algunes imatges ens costaven molt d'entendre-les però l'Eulàlia ens les explicava molt bé. Bé, tot el que ens explicava l'Eulàlia era molt interessant, després de que acabés l'Eulàlia, en Josep també va parlar, aquesta part de la xerrada era molt trista, hi havia gent que fins i tot va plorar, en Josep no parlava bé, perquè el van operar de la faringe, i i també tenia càncer, ell ens va explicar la seva vida, des que va començar a fumar fins ara. Jo no vaig poder aguantar molta estona escoltant aquesta veu perquè era una veu molt trista. Bé, aquesta xerrada ens ha sigut molt important perquè jo crec que si alguna persona estigués fumant o li agradaria fumar, en sentir aquesta xerrada no li agradaria fer-ho ni tastar-ho.

Amina Dahmani



XERRADA SOBRE EL TABAC

Dijous dia 12 d’abril ens van venir a fer-nos una xerrada sobre el tabac i les conseqüències que portava.
Van venir una noia que ens explicava que hi havia nens de la nostre edat que ja començaven a fumar. També ens va explicar els productes que portava el tabac, portava la nicotina, quitrà i més substàncies que no són bones per a la salut.
Després que aquesta noia ens expliques tot això, va venir un home que estava malalt de càncer, ens va explicar la seva història. Quan ell tenia 14 anys va començar a fumar fins als 50 anys que es va adonar que fumar era dolent, el van haver d’operar, li van haver de treure les cordes vocals i la tràquea i no podia parlar, va haver de anar a un centre perquè l'ensenyessin a parlar i s'havia de anar tirant rots i parlar a la vegada.

Ana Fernández



XERRADA SOBRE EL TABAC
El dijous 12 d’Abril van venir un senyor i tres senyores. Una d’elles ens va explicar les coses que portava el tabac i de què estava fet, també ens va ensenyar uns pulmons de fumador mort i uns altres pulmons d’un mort però que ja feia temps que estaven fora. Una de les substàncies que porta el tabac són aquestes: esmalt, pintura, per fabricar dinamita...
  
Després un senyor que es diu Xavier que va tenir càncer de tràquea  i el van operar, li van tenir q treure les cordes vocals i tot i va estar 5 anys sense parlar perquè n’estava aprenent en una escola a parlar i per parlar es tenia que tirar rots, i deia que no pot menjar de tot perquè algunes coses no se les pot empassar.
I aixi va acabar la xerrada sobre el tabac.

Carla Ferrer



                     Xerrada del tabac

El dia que ens van fer la xerrada del tabac  ens van explicar moltes coses per exemple , que era molt danyí i havia un home
No em recordo com es deia, però ell va ser una de les víctimes del tabac, li van fer una operació de laringe va anar a una escola
Que li ajuden a aprendre a parlar i a menjar, ell ja ho sap fer
Ens va dir que el tabac portava nicotina, ens van dir també
Que el  tabac era més danyí que totes les drogues juntes
El tabac és el responsable que molta gent que mor, moren milions i milions de persones per causa del tabac i de malalties com el càncer, també et deixa  cremat pel fum.   També va dir que era molt dolent va dir que per culpa del tabac li costava respirar perquè li havia cremat els pulmons i li costava molt respirar bé també va perdre l’olfacte.

Samuel Hernandez



XERRADA SOBRE EL TABAC!

El dijous passat dia 12 d’abril ens van venir a fer una xerrada sobre el tabac.
Ens van explicar moltes coses, com que el tabac portava moltes substàncies i que d’aquestes n’hi havia una que era molt forta i que les altres l’ajudaven encara a ser més forta. Aquesta era la nicotina que t’enganxaves i no podies parar.
Els nois i noies que van venir a explicar-nos això eren quatre membres, tres noies i un noi que a causa del tabac li van haver de treure les cordes vocals i la tràquea.
Doncs aquest noi de petit es va  enganxar al tabac i de gran va tenir un problema i li van haver de treure les cordes vocals i la tràquea. I desprès d’aquesta operació va haver d’anar una anys a que l’ensenyessin a parlar. També ens va dir que per poder parlar s’havien de tirar un rot.
Doncs bé al final ens van dir que millor no fumar perquè podem tenir problemes molt greus.
                 
Marina Peya




Xerrada sobre el tabac

El passat dijous dia 12 d’abril van venir quatre membres de l'associació de l'Oncolliga (lliga contra el càncer) a explicar-nos els perills que porta el tabac i algunes experiències.
Ens van explicar que el paper del tabac porta unes 4.500 substàncies tòxiques. També ens van explicar que després de fumar durant uns anys els pulmons es solen quedar negres del fum i a demés de danyar els pulmons et danya la tràquea.
Ens van explicar que la nicotina era la droga que portava el tabac i que era la que t’enganxava a part que portava una substància que abans s’utilitzava per fer dinamita i també porta mata-rates i moltes substàncies tòxiques.
Va venir un senyor gran que li van tenir que treure les cordes vocals i la tràquea per culpa del tabac ja que es va enganxar des de ben jove.
D'aquesta xerrada he après que fumar no porta res bo i que porta molts problemes a la salut, i per suposat que no penso fumar.

Eva Verdugo















                                                              


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada