divendres, 4 de maig del 2012

PREMI CÀLAM

1r Premi de la modalitat de 1r d'ESO

ELS PETITS EXPLORADORS

Un dia, en Pau, en Pol i la Mariona s'avorrien molt a casa i no sabien què fer. Van decidir anar al bosc del costat a fer de petits exploradors. Van quedar que el dissabte al matí la Mariona aniria a buscar en Pau i després en Pol. Quan van ser al bosc, van anar al seu antic refugi aquell que havien fet quan eren molt petits amb els seus pares. El refugi estava una mica brut perquè feia temps que no hi anaven, per això, el van netejar una miqueta i també hi van portar
algunes coses per jugar. En aquell refugi, encara hi havia el bagul de les disfresses i van decidir que per ser uns petits exploradors, calia anar vestits com si ho fossin de debò. Així que es van posar un barret d'exploradors i uns prismàtics penjats al coll. Bé doncs, com que ja estaven preparats per anar a explorar, van començar a caminar i caminar i no trobaven res, però, quan ja volien tornar al refugi, de sobte, van trobar una cosa penjada a un arbre. Era un mapa del tresor i es van emocionar. Es van posar a buscar, van trobar la primera pista on hi deia que si volien trobar la següent, s'havien de mullar. Ells ho van fer, van travessar el riu i van trobar una altra pista. Aquesta els deia que només els en faltava una i que per trobar-la havien de passar pel bosc i anar a parar a l'arbre més gros, així ho van fer. Quan estaven molt cansats i afamats, van trobar l'última pista, que els deia que anessin cap a la part més plana del bosc, ells hi van anar. Pel camí anaven rumiant qui els hi havia preparat això i què es trobarien quan arribessin. En arribar, van veure les taules parades i com que tenien tanta gana, van començar a menjar, sense adonar-se'n que al darrere hi havia els seus pares, que ho havien  reparat tot.
S'ho van passar d'allò més bé!

Fi 

Berta Vilà de 1r C d’ESO



Finalista de 1r d'ESO

UNA VIDA INESPERADA


La família Prats Quintana es guanyava molt bé la vida. La mare, Martina Quintana, treballava de dissenyadora de roba, el pare, Jordi Prats, en canvi, era director d’un banc i l’ única filla que tenien, la Júlia, era una nena de tretze anys que tenia tot allò que volia.
El vuit d’ Abril, al pare, li ofereixen una molt bona oferta de feina, ser el director de tres bancs molt importants de Bèlgica. Tota la família està molt contenta per la notícia i decideixen marxar en tres dies, per adaptar-se ràpid a la ciutat.
Així doncs, la família Prats Quintana l’onze d’abril agafa el vol que els portarà a Bèlgica, però a mig vol quan semblava que tot havia d’anar bé, l’avió comença a tenir petits problemes tècnics, que provoca que l’avió s’estavelli en mig de la muntanya.
Totes les notícies informen que no hi ha hagut cap supervivent, però el que no saben, és que si que n’hi ha hagut, tan sols una, la Júlia Prats, de manera que ha de començar una nova vida en mig de la natura.
Al cap de vint anys uns escaladors americans la descobreixen i decideixen acompanyar-la a la ciutat perquè torni a viure tal i com havia viscut abans de l’accident.
La Júlia, gràcies a explicar la seva historia a diferents medis de comunicació es fa molt famosa, i es gràcies a això que es compra una gran casa a Bèlgica.
Al cap de mig any la Júlia no s’acaba d’adaptar, no hi acaba d’estar còmode i decideix tornar a viure al mig de la natura, tal i com havia fet els últims vint anys.

Maria Oliver Casademont  1r C






Finalista Càlam de 3r d'ESO

El blau d’Aigua-Marina
Text a partir del poema Aigua Marina  de J.M. De Sagarra.

No has tingut mai la sensació que ets feliç, molt feliç, i et vols quedar en aquell moment molt de temps? És una llàstima que els instants tan màgics i bonics durin tan poc. El temps passa, se’n va sense avisar-te. Quan te n’adones, t’has deixat pel camí els molts somriures que podies compartir amb una persona. Però no pots tornar enrere, has d’aprendre a conformar-te recordant els que vas viure.
Capturar els moments del present és molt difícil, per això avui he decidit posar paraules a aquells  sentiments que vull que perdurin més enllà del que el meu cos recordi. Necessito escriure allò que voldria que quedés de tu, en mi.
Vull sentir-me sempre lliure, amb ales, en aquella cala platejada. Amb tu, i només amb tu. Quin sentit tindria si no? Tornar a encendre el foc que vibra, llegir el mateix llibre antic, saber que no tenim enemics. Et recordes com miràvem les estrelles? Un vent fresc ens feia estimar aquell moment. Que no s’acabi, que no s’acabi mai, em continuo repetint dins meu.
El color del mar tenyeix el record d’aquells instants, i el record, és l’únic de tu que guardo en mi. Però jo sé que el mar té milions de blaus diferents, un blau per cada vivència, un blau per cada  benvinguda, un blau per cada pèrdua.
Encara que ja hagis marxat per sempre, el teu blau quedarà enmig de tots els altres, el teu blau transparent, com un amor d’aigua-marina.


Elisabet Pareta. 3r A.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada